Los Colegios de Trabajo Social de la Comunitat Valenciana exigen ajustar las ratios de profesionales en atención primaria

 

 

Hasta un 80% de las funciones en el Sistema Público de Servicios Sociales recae sobre trabajadoras/es sociales, pero solo son el 35% de profesionales de dicho sistema

 

ALICANTE, MAYO DE 2022.

 

Este encuentro se solicitó inicialmente con la vicepresidenta y consellera Mónica Oltra, quien ha tenido que delegar en esta ocasión. Al mismo asistieron Loles Soler, presidenta en funciones, y Mercè Sirvent en representación del Colegio Oficial de Trabajo Social de Alicante; Jaume Agost, presidente, y Maribel Piera, secretaria, del Col·legi de Treball Social de Castelló; junto con Belén Piró, secretaria, Inés Gutiérrez, tesorera, y Bárbara Esplugues, gerente, del COTS València.

 

En concreto, entre las principales enmiendas de los COTS se encuentra, por una parte, ajustar las ratios profesionales en atención primaria. De hecho, los colegios argumentan que el 60% de las funciones de la atención primaria corresponde exclusivamente a Trabajo Social, siendo el 80% cuando se suman las compartidas con otros/as profesionales. Sin embargo, solo representan un 35% de los/as profesionales del Sistema Público de Servicios Sociales.

 

Por otro lado, exigen concretar la distribución de esas ratios por cada una de las tres profesiones que conforman el equipo de la zona básica. “La falta de una definición de las funciones de cada profesión supone un perjuicio para las personas usuarias de los servicios sociales primarios y una sobrecarga de tareas para compañeras/os. No podemos tolerar la ambigüedad con ‘profesionales de lo social’ (trabajo social, educación social y psicología) porque no somos intercambiables”, han explicado.

 

Desde el IVAFIQ han manifestado voluntad de tomar en cuenta estas consideraciones. Los COTS de Alicante, València y Castellón afirman que mantendrán su propuesta y llegarán a defenderla ante los tribunales si es necesario. Asimismo, insisten en que el objetivo de la nueva Ley 3/2019, de 18 de febrero, de servicios sociales inclusivos de la Comunitat Valenciana era reducir la burocracia para los/as profesionales del Trabajo Social, de manera que pudieran centrarse en la intervención social, entendiendo que no solo están en el diagnóstico, sino también en el proceso psicosocial de acompañamiento a las personas usuarias.

 

Els Col·legis de Treball Social de la Comunitat Valenciana exigeixen ajustar les ràtios de professionals en atenció primària

 

Fins a un 80% de les funcions en el Sistema Públic de Serveis Socials recau sobre treballadors/es socials, però només són el 35% de professionals d'aquest sistema

 

ALACANT, MAIG DE 2022. Els tres Col·legis Oficials de Treball Social (COTS) de la Comunitat Valenciana s'han reunit amb Joan Crespo, director de l'Institut Valencià de Formació, Recerca i Qualitat en Serveis Socials (IVAFIQ) per a abordar les al·legacions presentades per aquestes institucions professionals sobre el Decret de Tipologies de Centres, Serveis i Programes presentat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives el mes de març passat.

 

Aquesta trobada es va sol·licitar inicialment amb la vicepresidenta i consellera Mónica Oltra, que ha hagut de delegar en aquesta ocasió. A l’encontre han assistit Loles Soler, presidenta en funcions, i la vocal Mercè Sirvent en representació del Col·legi Oficial de Treball Social d'Alacant; Jaume Agost, president, i Maribel Piera, secretària, del Col·legi de Treball Social de Castelló; juntament amb Betlem Piró, secretària, Inés Gutiérrez, tresorera, i Bàrbara Esplugues, gerent, del COTS València.

 

En concret, entre les principals esmenes dels COTS es troba, d'una banda, ajustar les ràtios professionals en atenció primària. De fet, els col·legis argumenten que el 60% de les funcions de l'atenció primària correspon exclusivament a Treball Social, sent el 80% quan se sumen les compartides amb altres professionals. No obstant això, tan sols representen un 35% dels professionals del Sistema Públic de Serveis Socials.

 

D'altra banda, exigeixen concretar la distribució d'aquestes ràtios per cadascuna de les tres professions que conformen l'equip de la zona bàsica. "La falta d'una definició de les funcions de cada professió suposa un perjudici per a les persones usuàries dels serveis socials primaris i una sobrecàrrega de tasques per a companys/es. No podem tolerar l'ambigüitat amb 'professionals socials' (treball social, educació social i psicologia) perquè no som intercanviables", han explicat.

 

Des de l’IVAFIQ han manifestat voluntat de tenir en compte aquestes consideracions. Els COTS d’Alacant, València i Castelló afirmen que mantindran la seua proposta i arribaran a defensar-la davant els tribunals si cal. Així mateix, insisteixen que l'objectiu de la nova Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana era reduir la burocràcia per als i les professionals del Treball Social, de manera que pogueren centrar-se en la intervenció social, entenent que no sols estan en el diagnòstic, sinó també en el procés psicosocial d'acompanyament a les persones usuàries.

 

 

 

Compartir en... Compartir en Facebook Compartir en Twitter

© UPA - Unión Profesional de Alicante

Esta web utiliza cookies…+info